КАК РЕАГИРАТ ХОРАТА НА НАСИЛИЕТО НАД МЪЖЕ

домашно насилие.Кадрите от това видео показват как реагират хората, когато видят насилие над жена от мъж и обратното, когато жена малтретира мъж.

Това е един световен проблем, за който трябва да се говори, тъй като твърденията са, че над 1 милион жени страдат от физическо насилие годишно. Рядко се изнасят данни, когато стане въпрос за по-силния пол, но статистики сочат, че някъде по света на всеки 37 секунди бива малтретиран по един мъж.

В интернет се появиха много подобни социални експерименти, които показват как реагират минувачите, когато видят мъж да малтретира жена и обратното. Може да направим извод, че обществото винаги е склонно да защити жените. Какво се случи, след като момчето и момичето си смениха ролите? Тогава реакцията на минувачите беше коренно различна. Те наблюдават и се смеят.

Някой пита ли се защо хората са склонни да помогнат на жената, но не и на мъжа?

В България този проблем също е факт!

Ако се замислим за ефективността на програмите, които се предлагат в обществото, както и за съдебните процеси, може да стигнем до потресаващи заключения. В много от случаите на насилие се изследва следствието, а причината остава прикрита. Ако погледнем реално българският Закон за защита от домашното насилие (ЗЗДН) се интересува само от събитие случило се на конкретна дата, но не се интересува каква е причината за случващото се. По подобен начин работят организации, центрове и т.н., които се „борят“ с насилието. Постоянно се говори за превенция на насилието и за оказване на помощ на  „жертвите“, но как се установява в действителност, коя е реалната жертва. В много от случаите се оказва, че провокативното поведение спрямо „насилника“ не се изследва, като фактор  причиняващ последващи реакции. Много често не се изследва и системния психически тормоз и защитната реакция срещу него, която в повечето случаи е причината за физическо насилие.

Тези факти са известни на много психолози и юристи, но въпреки това „борбата“ с насилието продължава да се води по старому. От направените заключения до тук, може да потърсим и причините за неефективността в разрешаването на този глобален проблем, а те може би се крият зад усвояването на средства по програми, съдебни такси и т.н..

Източник видео: http://vbox7.com/play:fc4005a131

Вашият коментар